Welkom op de site van Waterservice Nederland   

Werking van een BWT waterontharder

Ontkalking d.m.v. ionenwisseling

Een van de grootste misvattingen over waterontharders is dat het zout je water zacht maakt. Wat eigenlijk het water verzacht is duizenden kleine harskorrels in de tank die hardwater chemicaliën filteren. Het zout wordt gebruikt om de harskorrels tijdens een regeneratiecyclus te reinigen, waardoor het systeem voortdurend de calcium en magnesium uit uw watertoevoer kan verwijderen.

Hier is een uiteenzetting van hoe het water onthardingsproces werkt:

Hard water komt in uw huis via de hoofdwaterleiding en volgt direct via de watermeter naar de ingaande kant van de waterontharder.
Harskorrels in de harscilinder trekken de Calcium en de Magensium ionen aan en houden deze vast. Het zachte water blijft nu over en zal de tank verlaten naar uw loodgieterswerk in uw huis.

Hoe werkt een waterontharder

De chemie van regeneratie

Tijdens de onthardingscyclus wordt natrium op de harskorrels uitgewisseld voor harde watermineralen (Calcium en Magnesium) in het water. Na een tijdje moeten de harskorrels vrij van de mineralen worden gespoeld en "opgeladen" worden, zodat ze weer hardwatermineralen kunnen aantrekken en verzamelen.

Dit is de regeneratiecyclus, en daarom moet men zout aan de waterontharder toevoegen.

Hier is wat er gebeurt:

Een sterke zoutwater (pekel) oplossing wordt gecreëerd met het zout (BWT Perla tabs) dat is toegevoegd aan het ontharder.
De pekeloplossing stroomt door de harscilinder en spoelt de harskorrels. De pekeloplossing weekt de hardwatermineralen los van de harskorrels
Na een vooraf ingestelde tijd middels de zelflerende microprocessorbesturing zal de pekeloplossing en hardwatermineralen vanuit de tank naar een nabijgelegen afvoer gespoeld worden.
De harskorrels zijn weer vrij van calcium en magnesium ionen en klaar om weer harde watermineralen te verzamelen.
De regeneratiecyclus duurt ongeveer twee uur afhankelijk van de grootte van de harscilinder.

Het regeneratieproces is niet belastend voor het mileu. Zowel het water als de Calcium en de Magnesium gaan weer terug de natuur in.

 

Perfecte zuinige regeling d.m.v. de mircroprocessorbesturing

De microprocessorbesturing van BWT is de zuinigste op de markt. Uw BWT installateur zal uw ontharder zo programmeren dat deze zowel tijd als volume gestuurd wordt. Dat houdt in dat de ontharder zelf uitrekend wat uw gemiddelde dagverbruik is en daar zijn regeneratie op aanpast. 
Een BWT waterontharder gaat pas regeneren op het ingestelde tijdstip als hij merkt dat hij met uw dagverbruik geen volle dag meer kan ontharden. 

Producten vergelijken

Geen producten geselecteerd.